söndag 19 november 2023

Surdegsbröd med jäst

 Ingredienser

  • 25 g (1/2 pkt) jäst
  • 150 g (ca 1 dl) surdeg
  • 500 g (5 dl) vatten, kallt
  • 750 g (ca 12,5 dl) 2/3 vetemjöl special o 1/3 rågmjöl
  • 1-3 dl frön, nöt/mandel, torkad frukt 
  • 18 g (1,5 msk) havssalt
  • 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja

  • Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan mjöl och olja. Blanda till en deg. Vänta med att tillsätta saltet.

  • Knåda till en smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Häll i saltet sista 2 minuterna av blandningstiden. Degen får vara lös, men inte kladdig.

    Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 timme.

  • Vik degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner och låt sedan jäsa ytterligare 1 timme.

  • Häll upp degen på bordet. Dela i 2-3 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskad form.

  • Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.

  • Sätt ugnen på 260 °C (varmluft 250 °C).

  • Snitta bröden precis innan du sätter dem i ugnen. Sänk till 220 °C (varmluft 220 °C).
  • Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 minuter och låt sedan svalna på galler.

Alternativt….

Sätt ugnen på 250 grader
Värm gjutjärnsgrytan i ca 30 min
Olja i botten
Hä i degen försiktigt o gör några snitt
Skruva ner till 200 grader
På med lock, in i ugnen 30 minuter 

Ta av locket o grädda ytterligare 20-25 minuter 
Skruva ner till 180 grader

När färgen är fin, ta ut o stjälp upp på galler.  Låt svalna innan du smakar 🌿




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar