Ett recept där jag inte använder någon maskin eller jäst, degen får vila samt jäsa i en låda en lång stund, gärna över natten för att grädda på morgonen. Voila! Nybakat bröd till frukost. Testar fortfarande vilket mitt favoritmjöl är... råg, vete, dinkel eller emmer? Vilka fler finns?
Till 10-12 frallor behövs:
5,5 dl vetemjöl
2 dl fullkornsmjöl
3 dl vatten, ca 25 grader
300 g surdeg
0,8 msk salt
Gör så här
- Väg allt utom saltet i en skål och blanda samman, täck över och låt ligga i 30 minuter.
- Tillsätt saltet och knåda degen i ca 2 minuter.
- Olja in en låda eller skål som går att täcka över eller försluta. Lägg i din deg och täck över. Låt stå i 60 minuter i rumstemperatur.
- Degen skall nu kännas avslappnad och som om den har börjat jäsa, är den stum och ojäst låter du den stå lite till. Är den klar ställer du den, fortfarande övertäckt, i kylen i ca 8-14 timmar.
- Sätt ugnen på 275 grader utan varmluft.
- Ta ut din deg och vält ut på mjölat bord, dela upp i valfri storlek och lägg på plåt med papper. Låt jäsa 10-15 minuter.
- Baka sedan i ca 15-20 minuter, frallor i 15 minuter och större i 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar